Ris gryde med torsk og tiger rejer

Paul-opskrift-1En fantastisk fiskegryde der egner sig rigtig godt til en vinter aften med masse af gode venner eller familiemedlemmer om bordet. Originalt er denne ret med Loup de Mer (Hav bars) men den er her justeret til den mere skaffevenlige torsk.

Paul-opskrift-3Retten tager lidt tid at tilberede, men den alt arbejdet værd, evt. få nogle af de vindrikkende gæster til at hjælpe med det grove. Alt imens gæsterne beskuerne råvarernes transformation, ifører du så dig forklædet og med store armbevægelser og det brede smil om munden gøres retten færdig. Husk endeligt at serverer den med kyndig mine.

Server den gerne med hjemmebagt brød og godt smør til, samt nogle gode flasker Hvidvin fra Bourgogne eller en fyldig Riesling fra Østrig.

Paul-opskrift-2Opskrift 4-6 personer, mellemsvær.
2 store røde snackpeber
12 tigerrejer med hoved og hale
4 fed hvidløg
100 g løg
100 g porre
100 g bladselleri
100 g gulerødder
200 g tomater
2 stk. torskefileter med skind á ca. 120 g
5 spsk. Olivenolie
2 spsk. Hummersmør (evt. Smør)
2 spsk. Koncentreret tomatpure
3 spsk. Cognac

Paul-opskrift-51 liter Skaldyrsfond
1 g safran
1-2 tsk. Røget paprikapulver
½ tsk. Cayennepeber
2 laurbærblade
4 stilke timian
Salt, peber
150 g paellaris
2 spsk. Hakkede mandler
100 g ærter
5 stilke persille
Citronsaft

Paul-opskrift-61. Vask snackpeberet, del dem og tag kernerne ud. Placeres med skindside op af på en rist og grilles i ovnen indtil skindet har lidt sorte bobler. Tag dem ud, læg dem i en frysepose, der lukkes hvor de kan dampe af i ca. 10 minutter. Tag dem ud, træk skindet af og skær dem i mindre stykker.
2. Pil skallen af tigerrejerne, dog ikke hoved og hale. Snit langs ryggen og fjern tarmene. Skyl dem og tør dem forsigtigt af.
3. Skær hvidløg og løg i små tern. Gør porrerne rene og skær det hvide og lysegrønne i små tern. Gør selleri og gulerødder rene og skær også dem i små tern. Halver tomaterne, riv dem på en rivejern indtil du kun har skindet tilbage. Del fiskefileterne tværs over.
Paul-opskrift-74. Opvarm olivenolie og hummersmør i gryde. Svits hvidløg og løg. Tilsæt gulerødder og selleri, hvor det så kan svitse med 2-3 minutter. Nu tilsættes koncentreret tomatpure og ristes med. Tilføj tomaterne, stænk med cognac og tilføj fond. Safran, paprikapulver, cayenne, laurbær og timian tilføjes. Dernæst krydres med salt og peber hvor det hele så får et opkog. Ris, tigerrejer, grillede peberfrugter og fisk tilføjes. Det hele puttes i forvarmet oven (180 grader (uden varmluft) eller gas 2-3) i ca. 15-18 minutter, uden låg. Mandler, ærter og porrer tilføjes efter 5 minutter.
5. Pil persilleblade fra stilken, hak dem fint. Smag ris gryden til med salt, peber og citronsaft hvor efter der drysses med persilleblade.

Velbekomme

Paul Loichtl

Starter som fjortenårig på hotelfagskolen i St. Pölten. Og så i hård lære som både kok og tjener i Wien. Videre til »Prinz Eugen« på Hilton der har en Michelin stjerne og senere hos Eckerhart Witzigmann der har 2 stjerner. Ender til sidst ad omveje på Holbi Kro i Sønderjylland.
Paul Loichtl

Latest posts by Paul Loichtl (see all)

Author: Paul Loichtl

Starter som fjortenårig på hotelfagskolen i St. Pölten. Og så i hård lære som både kok og tjener i Wien. Videre til »Prinz Eugen« på Hilton der har en Michelin stjerne og senere hos Eckerhart Witzigmann der har 2 stjerner. Ender til sidst ad omveje på Holbi Kro i Sønderjylland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *