Formel B’s kække lillesøster, Uformel, slår sig ud på frie rammer og ingen fine fornemmelser, som antydet i navnet. Det er en underdrivelse af de helt store, maden er deluxe, og hæver standarden markant for restauranter i sin prisklasse.
Sent en lørdag aften besluttede jeg at besigtige Formel B’s (relativt) nye skud på stammen, Uformel, beliggende på studiestræde centralt i København. Restauranten kører som koncept udelukkende retter i forretsstørrelse, alle til 100 kroner, med frit lejde for selv at sammensætte en menu – et behageligt modtræk til de typisk på forhånd sammensatte menuer, mange restauranter benytter sig af i dag. Det anbefales mellem 4 til 6 retter i aftentimerne, undertegnede var godt mæt efter 4.
Restauranten virker ved første øjekast bestemt ikke formel, men derimod skide smart. Musikken er frisk og en anelse højere end sædvanligt, der kombineret med en dunkel belysning samt en indretning i gyldne mørke farver. Dette giver stedet en følelse af natklub med et hang til det lidt retroprægede.
Vi indlogeres ved et smukt anrettet bord og beslutter os for ‘En Uformel Oplevelse’, en fire-retters sammensat menu af køkkenet med tilhørende vinmenu, mineralvand, kaffe og petit four. Man kan også gå andre veje, og sammensætte frit selv, desuden byder vinkortet på et både bredt og dybt sortiment, der er prismæssigt imødekommende, men som også indeholder klassikere fra de helt store vinhuse.
Den første ret ankommer, kammuslinger med syltede gulerødder og peberrodsfløde. I tidens gastronomiske ånd er smagen frisk og syrlig, anretningen er avanceret og smuk. (billede 1)
Anden ret er oksetatar med brødcroûtoner, tomat og sort peber. Undertegnede må erkende, at han aldrig har smagt en bedre oksetatar. Kæmpe skud ud. (billede 2)
Dernæst fulgte Label Rouge kylling med syltet artiskok og kyllingesky. Jeg må erkende, at det sjældent sker, at kylling får mit mundvand til at løbe, men tilfældet her blev undtagelsen til reglen. Denne velfærdskylling – en kylling der lever længere og som har det godt – er et tifold mere smagfuldt og saftigt alternativ end det sædvanlige opdræt. (billede 3)
Efter et let pause ankommer vores dessert, bergamotsorbet med brændt marengs og salt sáble. En fantastisk afrunding på en helt igennem vellykket middag. Sur-sødlig og med knas, en behagelig måde af afrunde en middag, der lettede lidt på mætheden.
Desserter bliver ofte underkendt, hvad der ikke var tilfældet her. (billede 4)
Uformel er en perle af de helt store i det Københavnske gastrounivers. Her sættes der nye standarder for, hvad, og hvor meget, man får for pengene. Stor tak, og på gensyn!
Ved et smugkig på vinkortet fristes man nemt til at gå crazy. Gode glas og flasker kan dog sagtens købes til penge.
Bue Poulsen
Latest posts by Bue Poulsen (see all)
- Domaine Saint Pierre 2010 – Coteaux d’Aix en Provence - April 28, 2016
- Karafler og dekantering - March 23, 2016
- 2009 Le Soula Blanc – Côtes Catalanes VDP – Vin de Pays des Côtes Catalanes - March 23, 2016