Kyllingelår a la Bourguignon

IMG_20160321_110440Denne klassiske franske tilberednings-metode er anvendelig med mange forskellige kødtyper og udskæringer og den kan varieres i en uendelighed. Tilbehøret kan både være mos, ris, bulgur, grønt, salat, brød etc.
IMG_20160321_110458Her er valgt det øverste stykke af kyllingelåret, det kan også sagtens være hele låret, en hel parteret kylling eller evt. kanin, oksekød ja der er egentligt frit valg på alle hylder.
Rødvinen kan med fordel erstattes af en hvidvin ved valg af lyst kød. Også i gryden.

Ingredienser til 4 personer

IMG_20160321_110606– 8 kyllingestykker, her overlår
– Salt og peber
– 3 løg
– 2 hvidløgsfed
– 4 gulerødder
– Olivenolie
– 2 spsk. mel
– 1 tsk tørret timian eller 2 kviste.
IMG_20160321_110517– 250 gram champignon eller svampe, skåret i halve eller kvarte
– 3 spsk. hakket persille
– ½ flaske rødvin
– 4 dl. kyllingefond

IMG_20160321_110535Mos
– 500-800 gram kogte kartofler eller rodfrugter
– 25 gram smør
– Ca 1 dl mælk eller fløde
– Salt og peber

Dup kyllingestykkerne tørre og krydr dem med salt og peber. Steg dem i lidt olivenolie på en pande indtil de har fået godt med farve.
Læg dem i en stor bred gryde efter endt stegning. Svits de skivede løg, finthakkede hvidløg og gulerods tern i panden indtil de har taget farve drys melet over og lad det brune med.
IMG_20160321_110554Start gryden op, når den er godt varm, kom grønt ved samt rødvinen. Når halvdelen af rødvinen er forsvundet, tilsæt da fonden, når det koger. Skru ned og lad det simre ca. 30 minutter. Kog kartoflerne til fastkonsistens, mos dem med en gaffel og håndrør sammen med smør, mælk, salt og peber. Tag kød og grønt op lad saucen koge indtil ønsket konsistens.

IMG_20160321_110408Svampe / champignon svitses i en blanding af smør og olivenolie. Krydres med salt og peber. Stilles til side og hældes sammen med retten lige før servering.

Server evt. i rustikke gryder, fade på bordet eller tallerkenserver som følger. Placer mosen midt på tallerken og placer et stykke kylling eller 2 ovenpå, grønt og svampe placeres rundt om mosen, overhæld med sauce og drys den friskhakkede persille over. Server evt. grøn salat til.

En god Bourgogne er oplagt at nyde sammen med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *