Laks CAJUN STYLE med couscoussalat og cremefraiche dressing

Mange finder sommetider laksen lidt for fed eller fersk i sit udtryk, her er en måde at spice den lidt op og få en combo af krydderi og friske grøntsager samt syrlighed.

Laks-cajun-madogvinbloggen.dkCajunkøkkenet er fra Lousiana, hvor den franske stil sammensmeltes med traditionerne fra Italien og Spanien, tilsat mexikanske, indianske og afrikanske metoder, der alle er udsat for de nye råvarer, man nu fik til rådighed.
Retterne er kraftig krydret, men ikke så meget at man behøver at være bange. Dette er vel at betragte som det originale amerikanske køkken, en kæmpe smeltedigel af traditioner og råvarer.

Fisken serveres normalt med ris og smør til, jeg synes bare at det er lidt kedeligt. Derfor er der lavet et mere sprødt og smagsfuldt tilbehør, hvor ris erstattes af couscous fra nordafrika.
En ret der er yderst velegnet som gæstemad, hvis de godt kan lide noget med smag. Server en fyldig hvidvin dertil.

Laks-cajun-madogvinbloggen-dkFisken
Laks 125-150 gram pr person
1spsk hvidløgspulver
1 spsk løgpulver
3 tsk hvid eller sort peber
1 tsk cayennepeber eller chilipulver
2 tsk timian
1 tsk oregano
2 spsk mel
50 gram smør

Couscous salat
2 dl couscous
10 gram smør
2,5 dl vand
½ peberfrugt
½ courgette
3 forårsløg
½ agurk
3 tomater
150 gram feta eller salatost
4-8 salatblade, f.ex hjertesalat eller endivie
Citron
Salt, peber

Dressing
1 spsk af krydderi blandingen til fisken, eller evt mere
2,5 dl fed creme fraiche eller skyr
1 tsk hvidvin eller citron
Salt og peber

Lakscajun-madogvinbloggen.dkBland alle krydderierne til fisken uden mel. Tag en spsk til dressingen. Bland den med craime freche og hvidvin, eller citron, og smag til med salt og peber samt evt. sukker.

Bland nu melet sammen med krydderierne på en flad tallerken og vend laksen deri, på oversiden og, ikke skindsiden. Stilles til side.

Couscous svitses i smør uden at blive mørk, men dog med farve.
Tilsæt vand og lad det simre i ca 10 minutter og sæt til side.

Skær salat, tomat og agurk i tern af ca 1-2 cm størrelse, hæld dem i en skål sammen med feta der er skåret i ca 1,5 cm store tern.
Resten af grøntsagerne skæres i ca samme størrelse og kan enten blandes rå med det andet grønt, eller de kan sættes til side og svitses hurtigt i fedtstoffet fisken er stegt i.

Varm panden godt op og tilsæt smør, lad det nu syde godt og tilsæt så laksestykkerne på oversiden først. Dryp evt med lidt citron lige før de vendes, de skal være sprøde på begge sider, men absolut ikke gennemstegte, men med sprød overflade.
Hvis der er stor forskel på tykkelsen af filleterne, lægges de tykkeste på panden før de tyndeste. Lun laksen færdig i ovnen indtil den ønskede gennemstegning opnås.

Lynsteg evt peberfrugt, squash, forårsløg og bladselleri lynhurtigt på panden. Alt imens det krydres med salt og peber og stænkes med citronsaft. Bland couscous, grønt og feta rundt i en skål, smag gerne til inden servering, om der mangler krydderi eller citron.

Retten kan enten serveres på fade a la tag selv eller anrettes hvis det er gæste menu. Tag de flotteste hvide tallerkner og placer en god portion couscous salat i bunden. Læg fisken opad og pynt den med friske timian kviste. Placer flot en skefuld dressing ovenpå couscousen og server med citron både til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *