Lammeryg med kartoffelgratin og blåbær sky

Lammeryg-kartoffelgratin-blåbærsky-madogvinbloggen.dkLam er det perfekte valg til påske …. Og resten af året. Lammekød er relativt fedtfattigt og kan faktisk sidestilles med kylling hvad det angår. Der er ikke den store produktion af lam i Danmark men det er heldigvis til at finde godt kød fra andre lande. Her er New Zealand den største producent. Hvidløg har en tendens til at passe fænomenalt godt til lam, og dette ses da også brugt i de mange spændende opskrifter fra det græske og marokkanske køkken. Her er der så yderligere gasset op med smagsnuancer (og farver) da der er tilsat lækre blåbær.

BagekartoflerKartoffel gratin:
• 3 bagekartofler
• 1 spsk. olie
• ½ løg
• 2 fed hvidløg
• 50 ml hvidvin
• 250 ml fløde
• 100 ml mælk
• Salt og peber
• Revet ost (mozzarella,comté, gruyere….)

1. Hvidløg og løg hakkes fint.
2. Sauté løg og hvidløg på lav varme indtil de er bløde.
3. Tilsæt hvidvin, varmen skrues op og koges i 1-2 min.
4. Tilsæt mælk og fløde, hvorefter der koges op igen.
5. Smages til med salt og peber.
6. Kartoflerne skæres i tynde skiver og lægges i et ovnfad.
7. Saucen hældes over, sættes i ovnen på 180°C i 1 time.
8. Osten spredes over og der gratineres i 10 min på 200°C.

Blåbær-madogvinbloggen.dkBlåbærsky:
• 1 løg
• 1 fed hvidløg
• 3 kviste timian
• 20 g honning
• 50 ml balsamico
• 250 ml rødvin
• 5 dl lammefond
• 30g smør
• ½ citron
• Salt og peber
• 100 g blåbær

1. Løg og hvidløg skæres i tern og brunes godt på høj varme i 10 g smør.
2. Tilsæt honning og 50 g blåbær og lad det karamellisere lidt, tilsæt balsamico og reducer den ned til en sirup.
3. Rødvinen hældes nu i og reducer så ned til 1/5.
4. Tilsæt oksefond og reducer denne gang ned til 1/2.
5. Timian skal nu i.
6. Skær smørret i små tern der piskes ud i saucen.
7. Smages til med salt, peber og citron saft.
8. Sigtes og tilsæt så resten af blåbærrene, inden det koges op og serveres.

Lammeryg-blåbærsky-kartoffelgratin-madogvinbloggen.dkLammeryg:
• ½ lammeryg
• 2 dl olie
• 3 fed hvidløg
• 20 g timian
• 50 g blåbær

1. Olie, hvidløg, timian og blåbær blandes i et ovnfad og moses lidt sammen.
2. Rids fedtet på lammeryggen og sæt den ned i marineringen. Det er godt at marinere kødet dagen før den skal bruges.
3. Brunes ved 225 grader i 15 minutter.
4. Steges videre ved 200 grader i yderligere 30 minutter.
5. Evt. med 3 dl vand eller bouillon i fadet.

Størrelsen af kødet kan give lidt andre stegetider med har kan det som altid være en fordel at benytte stegetermometer for at opnå den optimale temperatur, hvis du skal være helt sikker.

Lammeryg-kartoffelgratin-blåbærsky-madogvinbloggen.dkGrøntsager:
• 2-3 små rødbeder
• 3 jordskokker
• 2 store blade grønkål
• ¼ broccoli
• 55 g smør
• Olie
• 50 ml rødvinseddike
• 1 spsk sukker
• 1 laurbærblad
• Salt og peber

1. Rødbederne skrælles og koges i en gryde med 200 ml vand, rødvinseddike, sukker, laurbærblad og ½ tsk salt.
2. Jordskokker skylles godt, halveres, sættes i et ovnfad, dryses med lidt olie, 5 g smør, salt og peber og bages ved 180°C i ca 15 min eller indtil de er møre.
3. Broccolien skæres ned i buketter og tilsættes 1 liter kogende i 1L vand med 50 g smør og 1 ½ tsk salt i 1 minut.
4. Skær stilken fra grønkålen og de koges sammen med broccolien men kun i 30 sekunder.

Anrettes nu let og enkelt til tallerken servering, meget gerne med friskbagt brød og en gang god smør der har stået på bordet en times tid så det er blødt og føjeligt. Det kan varmt anbefales at have åbnet en lækker, krydret rødvin fra Provence der vil komplementere denne ret sublimt.

Jónatan Kristjánsson

Arbejder som Kok hos Madhuset Pedersbæk og har tidligere været på Dragsholm Slot, Hotel Holt Sushisamba og Cafe Stranden.
Jónatan Kristjánsson

Author: Jónatan Kristjánsson

Arbejder som Kok hos Madhuset Pedersbæk og har tidligere været på Dragsholm Slot, Hotel Holt Sushisamba og Cafe Stranden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *