Mayonnaise nemt og enkelt

IMG_20160324_184005Det er ikke så farligt at lave en god mayonnaise som mange går og tror. Oftest laver jeg det i en skål med det gode gamle piskeris. Man kan også vælge foodprocessor eller en stavblender (skal være med mange omdrejninger for at virke optimalt), alt efter temperament og lyst.
Jeg syntes dog jeg har bedre føling med det med et piskeris.

Mayo-madogvinbloggen.dkJeg plejer at have min vindruekerneolie i køleskabet, så æggeblommer og olie har samme temperatur. Derved undgår jeg at det skiller. Skulle det uheldige ske kan man forsigtigt starte en ny portion op med æg og olie og så ellers hælde den som skiller op i små mængder hvorved resultatet bliver godt.

Basilikum-madogvinbloggen.dk

Mayonnaise

– 2 æggeblommer
– 1 tsk Dijon sennep
– 1 tsk Hvidvinseddike
– 2-3 dl Vindruekerneoile
– Friskkværnet salt & peber
– Smages eventuelt til med en spids karry og paprika
(Benytter helst pasteuriserede æggeblommer)

Esdragon-Mayo-madogvinbloggen.dkJeg sværger til en god Dijon sennep men her kan der også trylles lidt hvis man er så uheldig ikke at have den på lager.

Olien skal være så smagsneutral som muligt og selvom det lyder som luksus at benytte en god olivenolie må det siges at være en smagssag om dette bliver godt.

Chili-hvidløgs-mayonaise-madogvinbloggen.dk

Så er det at man kan vælge at gejle sin mayo og gøre den personlig. Jeg lavede sidst en hygge-brutal Chili-Hvidløgs version, hvor en grundmayonnaise yderligere fik tilsat 3 fed knust hvidløg, samt en helt frisk chili der var finthakket. Denne vakte stor lykke til store solide Omaha-Steaks, Krydrede ovnkartofler samt frisk salat og nybagt brød. Det er så en variation over en klassisk Aioli, der lige har fået et skud chili.

Mayo-sandwich-madogvinbloggen.dkVi bruger mayonnaisen til alt fra lækre madpakker over til velsmagende dip til aftensmaden. Store rustikke pomfritter eller ovnkartofler bliver bare bedre med mayonnaise. Om der tilsættes friske krydderurter eller tørrede så er det faktisk kun fantasien der sætter grænser, for hvilke spændende kryddermayo der opfindes.

En af ungernes favoritter er når jeg benytter Bearnaise essens og Esdragon til at lave en Bearnaise-mayo.men Her kan man gå helt amok og simre den ned selv fra bunden, på esdragon, skalotteløg og hvidvin, men
det er så hændt at der er blevet brugt en flaskeudgave for at nå det en torsdag aften efter arbejde.

Der er kun én ting at sige… kom igang, det er slet ikke spor farligt.

Michael Pearson

Kan da ikke andet end at være interesseret i god vin,
specialøl, mad samt tilblivelsen af denne. Har en indbygget afsky-knap for "fabriksmad" og den moderne industrialiserede justering af råvarer. Sommelier og Vinpusher samt far til 3 dejlige unger.

Author: Michael Pearson

Kan da ikke andet end at være interesseret i god vin, specialøl, mad samt tilblivelsen af denne. Har en indbygget afsky-knap for "fabriksmad" og den moderne industrialiserede justering af råvarer. Sommelier og Vinpusher samt far til 3 dejlige unger.

1 thought on “Mayonnaise nemt og enkelt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *